If not now when

Iedereen kent het wel:

"Ik doe dat later wel.

Ik moet eerst heel dringend de vaatwas legen of eerst eens mijn mails checken. Vooraleer ik dat niet gedaan heb, kan ik echt niet beginnen aan die taak."


We maken onszelf wijs dat we écht niet aan die grote taken kunnen beginnen vooraleer die kleine onbenullige taakjes zijn afgewerkt.


Hoe kan je dat uitstelgedrag nu gaan aanpakken?


Het gewoon DOEN hoor ik je zo denken. De koe bij de horens vatten en eraan beginnen.


Ja, dat kan zeker.

Maar dan focussen we ons volledig op onze wilskracht en we weten ondertussen dat onze wilskracht niet alles is.

Een klein deel van de bevolking heeft een ijzersterke wilskracht en kan van vandaag op morgen zeggen: Dit doe ik niet meer.

Het overgrote deel van de mensen kan dit niet.


Herval is eigenlijk grotendeels te wijten aan de situatie.

Hoe groot je wilskracht ook is: Als je terug komt in dezelfde situatie waar jouw ongezonde gewoonte vaak voor kwam, zal die drang weer heel sterk naar boven komen.


Dus we mogen niet volledig vertrouwen op onze wilskracht & moeten ook beroep doen onze tools. Die tools zullen ons dat extra duwtje in de rug gaan geven om het ons net iets eenvoudiger te maken.


Wat kan dat nu allemaal zijn?


- Zorg ervoor dat je omgeving uitnodigt om direct te starten aan die taak. Moet je administratie doen? Leg alles wat je hiervoor nodig hebt klaar, zorg ervoor dat je bureau geïnstalleerd is zodat je vlot kan starten.


- Passeer ook regelmatig voorbij je bureau waar het gaat gebeuren & zeg tegen jezelf:

Hier ga ik op zaterdagvoormiddag administratieve taken doen & dat gaat super tof zijn! Een positieve connotatie daaraan geven is natuurlijk belangrijk ;-) Dit noemen we positief visualiseren, een krachtige tool om ons brein voor te bereiden zodat we onbewust meer geneigd zijn die handeling te doen.


- Plannen Neem je weekplanning erbij & blokkeer een moment om die taak die je steeds uitstelt aan te pakken. Vergeet niet met reservemomenten te werken! Komt er iets tussen? Dan kan je nog steeds later gaan inplannen.


- BEGIN KLEIN maar MAAK HET OOK KLEIN

Dit is hét allerbelangrijkste om die grote taak aan te pakken.

Die grote taak, die olifant 🐘 ziet er initieel zo groot uit dat er geen beginnen aan is.

Breek die grote olifant nu eens in kleine stukjes.

En begin bij het begin...


Als je één per één die kleine taakjes kan gaan afvinken, heb je telkens die succeservaringen wat een gevoel van slagen geeft.


- Bouw geleidelijk aan op

Start eens met een half uurtje en zie wat het geeft.


Beter geleidelijk aan die berg beklimmen met af en toe eens een pauze, dan naar boven vliegen in één keer met een harde diepe val als gevolg.8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven