Hoe goed slaap jij

Hoe goed slaap jij tijdens corona tijden?


Voor kinderen is het normaal een slaapritueel te hebben. We zorgen ervoor dat ze rustig worden, tanden poetsen, nog een verhaaltje voorlezen en oogjes toe.

Wij als volwassenen verliezen het belang van de dag afbouw vaak uit het oog. We zijn tot laat in de weer, duiken ons bed in en verwachten direct diep en lang te slapen. Maar zo werkt het helaas niet.


We hebben wel een uur tot een anderhalf uur nodig om uit ons dagritme te stappen en om zowel fysiek als mentaal tot rust te komen.

Een goede nachtrust is namelijk levensnoodzakelijk! Het zorgt voor lichamelijk en geestelijk herstel van de activiteiten van de voorbije dag.


Welke invloed heeft deze corona crisis op onze slaap?

Wat je overdag doet, heeft invloed op wat er gebeurt gedurende de nacht.

En daar zit het grote verschil met pre-corona.


Door de huidige maatregelen zijn we onze vaste structuur kwijt. We hebben opeens geen controle meer over ons leven. Door thuis werk staan we later op, kinderen gaan later naar bed, we eten op onregelmatige tijdstippen en werken tot 's avonds lang door omdat we overdag de motivatie niet vinden. Onze vaste structuur die we al jaren gewoon zijn is er plots niet meer en dat zorgt voor veranderingen in onze slaap;


Daarbovenop is er nog het gepieker, de angst en de stress.

Hoe lang gaat dit nog duren?

Hoe kan ik het werk en mijn gezin combineren?

Gaan we deze maand financieel rond komen?

Wat doet deze situatie met mijn kind?

Welke rol moet ik vandaag aannemen?

Rol van ouder, leerkracht, werknemer, partner, maar wanneer is er tijd voor mezelf?


Onzekerheid zorgt voor een gat in ons brein en dit gat vult ons brein op. Helaas niet met positieve toffe gedachten, maar eerder met negatieve en sombere gedachten. Deze negatieve gedachten leiden dan weer tot gevoelens van angst en spanning die dan weer die negatieve gedachten gaan versterken. Zo zitten we in een negatieve vicieuze cirkel. En ik hoef uiteraard niet uit te leggen dat negatieve gedachten nefast zijn voor een goede nachtrust.


Waak dus over een goede en kwalitatieve nachtrust! Nog een leuk weetje:

Een goede nachtrust is goed voor je huid. Tijdens de diepe slaap produceren je hersenen groeihormonen. Deze stofjes vernieuwen je huid en verminderen vochtophopingen en verkleuringen.


20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven