Heb jij echt een luisterend oor

Luisteren lijkt zo eenvoudig. We doen het dagelijks zonder erbij na te denken. Gewoon de oren openhouden, de andere aankijken terwijl die aan het woord is, af en toe eens knikken en de andere niet onderbreken.


Nu is bovenstaande inderdaad heel belangrijk, maar er schuilt toch wel meer achter luisteren. Echt goed luisteren naar de ander is essentieel om misverstanden te voorkomen en het zorgt voor meer diepgang in je relaties.


Maar hoe doe je dat nu, goed luisteren?

  • Luisteren vereist nieuwsgierigheid Denk maar aan kleine kinderen die je miljoenen vragen stellen, heel goed luisteren wat je antwoord is om precies daar dan verder op door te vragen. Wees oprecht nieuwsgierig naar anderen hun verhaal.

  • Iedereen is interessant, als je maar de juiste vragen stelt Als iemand je oninteressant lijkt, is het omdat jij niet de juiste vragen stelt. Luisteren gaat over aandacht hebben voor de ander. Je weet niet wat je van zijn of haar ervaringen kunt leren. Ga ervan uit dat iedereen een interessant verhaal heeft, een bijzondere passie of iets heel unieks doet.

  • Hou vast aan dagelijkse gesprekken Deze zijn essentieel om hechte vriendschappen te onderhouden. Een eenvoudige vraag als 'Hoe gaat het met jou?' is zo waardevol, als je ook echt naar het antwoord luistert. Praten en luisteren zjin de sleutel tot betekenisvolle relaties.

  • Ga er niet zomaar van uit dat je iemand kent Vertrouwen op het verleden om iemand in het heden te begrijpen is gedoemd om te mislukken. We doen dit heel regelmatig, zeker met de mensen die we goed kennen. Dit gebeurt in relaties ook te vaak. Je bent net verliefd, praat urenlang en je gaat er zo maar vanuit dat je op elkaars golflengte zit. Terwijl je soms al van elkaar begint te vervreemden en eigenlijk niet echt weet wat er in de ander omgaat.

  • Hou er rekening mee dat je het verkeerd kunt hebben Sta er voor open dat je wel eens ongelijk zou kunnen hebben. Zo haal je veel meer uit een gesprek. Stel je eigen overtuigingen ook eens in vraag, vooral als het gaat om onderwerpen waar je enorm met iemand van mening verschilt. Het moeilijke in zo'n soort gesprekken is dat je naast elkaar heen blijft praten. Beter stel je je open en erken je dat je het wel eens bij het verkeerde eind zou kunnen hebben. En dat dat helemaal oké is, zonder dat je die persoon uit je leven hoeft te bannen.

  • Je open stellen Je openstellen voor het idee dat je fout bent, is niet eenvoudig. Luisteren naar verhalen waar jij ook dezelfde visie op hebt is a piece of cake. Luisteren naar zaken die je eigenlijk niet wilt horen al een pak minder. Tijdens deze gesprekken is het net van uitermate belang om gaat te luisteren.


Kortom, trek die muur niet meteen hoog als je je niet comfortabel voelt bij een gesprek. Stel de juiste vragen:

Hoe kom je hier bij? Hoe is dit voor jou? Kun je me hier wat meer over vertellen?

En luister ook echt naar het antwoord.


Door te vertellen en te luisteren naar elkaar, ook al verschilt die ene wereld van de jouwe. Dit zorgt voor een verrijking en voor diepgang in jullie relatie.


14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven